“Vi andre bor her bare” af Patrick Ness

Titel: Vi andre bor her bare
Forfatter(e): Patrick Ness
Serie: 
Sideantal: 263 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2016
Bedømmelse: 3 ud af 5 stjerner

Denne bog er et eksemplar fra forlaget.

img_20161107_185213

Hvad nu hvis du ikke er den udvalgte? Altså den, som skal bekæmpe zombierne eller de sjælespisende spøgelser eller den nye ting med de blå lys – hvad pokker det så end er for noget?
Hvad nu hvis du er ligesom Mikey? Som bare gerne vil bestå sin eksamen, gå til gallafesten med sine venner og måske endelig tage sig sammen til at invitere Henna ud – altså hvis ikke nogen finder på at springe skolen i luften. Igen.
Og nogle gange er der større problemer end denne uges udgave af Jordens undergang. Og nogle gange bliver du nødt til at finde det ekstraordinære i dit helt ordinære liv. Også selvom din bedste ven bliver tilbedt af pumaer.

At gå igang med at læse en bog, hvis gennemsnits-rating på Goodreads er 3,78, altså lige knap 4 ud af 5 stjerner, gør at jeg får ret høje forventninger til den. At jeg så også var rigtig rigtig rigtig glad for Mere end det som jeg også har læst af Ness, gør ikke presset mindre.

Vores hovedperson, Mikey, er en sjov fyr. Han er lidt speciel, han er nørden og han er den som holder sig til det trygge. Det giver en rigtig god effekt i bogen, specielt fordi han skal ud i nogle ting, som ikke er helt trygge for ham – og det giver nogle rigtig fine, og somme tider humoristiske, situationer. Det passer rigtig godt sammen med resten af bogens indhold.

I starten af hvert kapitel bliver vi mødt med et lille stykke tekst om Satchel, indie-kids og nogle ret overnaturlige ting. Gennem hele bogen sad jeg og ventede på, at de 2 sideløbne historier på en eller anden måde blev koblet sammen – og da de endelig gjorde, følte jeg alligevel ikke, at det helt var tilpas koblet sammen. Jeg manglede en større sammenhæng mellem de 2 historier – og jeg tror at det ville have været fint at vide fra starten, at de egentlig ikke vil have så meget med hinanden at gøre.

Denne bog er på én og samme tid realistisk, fantasifyldt og overnaturlig. Det er en ret sjov blanding, som på sin helt egen måde bare fungerer. Det passer godt til bogen at der indimellem er noget, der river læseren væk fra high school og de almindelige teenageproblemer.

Patrick Ness har skrevet en bog, som, i mine øjne, er en anelse underlig. Jovist – jeg nød at læse den, og læsningen gik også ret stærkt, men nu her, bagefter, sidder jeg tilbage med en følelse af, ikke rigtig at have følt så pokkers meget. Jeg manglede noget mere – både sammenhæng mellem de 2 historier, men også blot en dybere mening med de fortælling der kommer sammen med Mikey.

Selvom jeg manglede nogle ting, så var jeg på samme tid også rigtig tilfreds under min læsning af bogen. Mens jeg læste den var jeg fanget og havde ikke lyst til at stoppe med at vende siderne. Selve oplevelsen sammen med bogen var altså en fornøjelse og rigtig hyggelig.

Måske du også kan lide...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *